Szivárgásvizsgálat


Hűtőberendezés-tulajdonosok figyelem!! 2008. január 1-től a törvény előírja a kötelező szivárgásvizsgálat elvégzését minden 3 kg hűtőközeg-töltetet (HFC) meghaladó hűtőrendszer esetén. A kötelező szivárgásvizsgálatot 3-30 kg hűtőközeg-töltetű rendszerek esetén évente, 30-300 kg hűtőközeg-töltetű rendszerek esetén félévente, és a 300 kg-nál nagyobb hűtőközeg-töltet esetén negyedévente kell elvégezni.

A környezetvédelmi felügyelők folyamatos ellenőrzéseket végeznek, mulasztás (nem regisztrált hűtőkörök, el nem végeztetett szivárgásvizsgálat, stb.) esetén pedig jelentős bírságokat szabhatnak ki.

Figyelem!!  A bírság - hűtőkör nagyságától függően -  több százezres, akár milliós nagyságrendű is lehet. Ne halogassa, minél előbb bízzon meg egy arra jogosult Céget, és végeztesse el hűtőköreinek szivárgásvizsgálatát! A szivárgásvizsgálat elvégzését az Országos Monitoring és Képviselő Testület (OMKT) által képesített cégek tehetik meg. 

Az ILKA Hngária Kft. rendelkezik a szükséges képesítéssel, melyet az OMKT Ön is ellenőrizhet. (csak az irányítószám mezőbe kell beírni: 1157)


Az üzemeltető teendője:

- Hűtőkörök regisztrálása az Országos Monitoring és Képesítő Testület (OMKT) honlapján (igény esetén ebben is kérheti segítségünket)

A hűtőkör regisztrációjának folyamata lépésről lépésre.


A szivárgásvizsgálattal kapcsolatosan felmerülő egyéb kérdések:

Mennyibe kerül a hűtőberendezés regisztrációja?

A rendszer nem berendezéseket, hanem hűtőköröket tart nyilván (egy-egy berendezés több hűtőkört is tartalmazhat). A berendezés/hűtőkör üzemeltetőjének kell először a rendszerbe bejelentkezni, vállalkozását regisztrálni. A hűtőkörök regisztrálását az üzemeltető által kijelölt képesített (HLH-I) szervezet megfelelő jogosultságú képesített személyzete végezheti. Az üzemeltetői regisztráció és a kijelölés díjmentes.

A hűtőkörök üzemeltető által fizetendő éves nyilvántartási díja két részből áll: egy 1.800,- Ft + Áfa/hűtőkör/év alapdíjból, valamint 30,- + Áfa/hűtőközegtöltet kg/év töltetarányos díjból.

A regisztrált és képesített gazdálkodó szervezet által kezelt, karbantartott hűtőköri adatbázis mentesíti a regisztrált üzemeltetőket az ilyen jellegű, a kormányrendeletből fakadó adminisztrációs kötelezettségei alól.


Ki tekinthető üzemeltetőnek?

Az uniós rendeletek a berendezés/hűtőkörökkel kapcsolatos felelősként (címkézés, kötelező szivárgásvizsgálat, illetve telepítés, szervizelésének elvégeztetése képesített személlyel, stb.) az üzemeltetőt nevezi meg. 

Üzemeltetőnek az tekinthető, amely (jogi vagy természetes) személynek rendelkezési joga van a hűtőberendezés/hűtőkör felett, beleértve a leállítást, átépítést, pénzügyi rendelkezést is. Ennek megfelelően ha egy telepítéssel, szervízeléssel, szivárgásvizsgálattal megbízott vállalkozás csak a tevékenység végrehajtására kap megbízást, akkor nem ő az üzemeltető, hanem a megbízója. A megfelelő hatáskörök átruházása esetén azonban a megbízott vállalkozás lesz az üzemeltető.


Miért szükséges a szivárgásvizsgálat?

Átfogó tájékoztatás céljára ezt az EU-s kiadványt tudjuk ajánlani.


Válasszon bizalommal bennünket!

Rólunk


Az ILKA Hungária Kft. 1995-ös  alakulása óta több kisebb, nagyobb átalakuláson esett át. A kezdetben  kizárólag ILKA hűtőkompresszorok javítására és szervizelésére létrehozott cég ma már egyéb hűtéstechnikai feladatokat is végez, „igazi” hűtős- klímás céggé nőtte ki magát. Tevékenységünket mind a nagyteljesítményű ipari hűtés, mind a lakossági és közületi komfort léghűtés területén végezzük.

Szolgáltatások


Tevékenységünket mind a nagyteljesítményű ipari hűtés, mind a lakossági és közületi komfort léghűtés területén végezzük. Szakembereink folyamatos képzése, az általunk forgalmazott berendezések minősége, a javítások és karbantartások során felhasznált eredeti, kiváló minőségű alkatrészek,  a professzionális és célszerszámok alkalmazása, és a rugalmas hozzáállás teszik cégünket olyan partnerré akiben nyugodtan bízhat.

Kapcsolat


ILKA Hungária Kft.

Postacím: 1157 Budapest, Nyírpalota út 79/D.

Telefon: 06 (30) 251-07-55

Telefon/Fax: 06 (1) 410-42-56

Weboldal: www.ilkaszerviz.hu

e-mail: info@ilkaszerviz.hu