Splitklíma berendezések

Az osztott (split) rendszerű klímaberendezések nevüket onnan kapták, hogy a berendezések ketté vannak osztva. Tehát két részből, a beltéri és a kültéri egységből állnak, amelyeket réz csővezetékkel és elektromos kábelekkel kötnek össze a szerelők.


Az osztott típusú berendezéseken belül, elhelyezés szempontjából, több fajta készüléket gyártanak. Az otthonokban a legelterjedtebb az oldal fali készülék, de megkülönböztetünk elhelyezés szempontjából álmennyezetbe süllyeszthető (kazettás), mennyezet alá szerelhető, parapetre szerelhető készüléket. Az utóbbi három készülék általában drágább az előbbieknél, ezért azonban több funkcionális lehetőséget és elegánsabb megjelenést kapunk. 

Az osztott rendszerben működő komfort klímaberendezéseknek még egy nagy csoportja van ezek pedig a légcsatornázható készülékek. Ezen készülékek betervezése nagyobb szaktudást igényel és jóval drágább szerelési és anyag költséggel jár a beépítésük.

Természetesen az osztott rendszerű berendezéseket, hasonlóan az ablakklímákhoz, első sorban nyáron hűtésre alkalmazzák, de léteznek hűtő/fűtő modellek is amit kiegészítő fűtésre alkalmazhatunk az átmeneti tavaszi, őszi időszakokban. Alap kivitelben egy kültéri egységhez egy beltéri egység tartozik, de vannak úgynevezett multi rendszerű készülékek, melyeknél egy kültéri egységhez 2-5 beltéri rész tartozhat. Ez lehetővé teszi, hogy több szobát hűtsünk egy kültéri géppel, költséget és helyet megtakarítva.

Az osztott (split) klímaberendezések beltéri egységét a klimatizálandó helyiségbe szerelik úgy, hogy az a lehető legjobban át tudja forgatni magán a helyiség levegőjét. 

A kültéri egységet legtöbbször az épület homlokzatán, tartókonzolra szerelve, helyezik el, de kerülhet akár a tetőre is. Ennek a szétválasztási módnak óriási előnye, hogy a zajosnak számító részek (ventilátor, kompresszor) a kültéri egységben helyezkednek el, így a beltéri egység nagyon csöndessé válik. 

A két rész meghatározott maximális távolságra lehet egymástól, ezen távolságon belül kell megoldani az elhelyezésüket. A készülékek felszerelése és üzembe helyezése szakszervizt igényel, a kereskedők csak ebben az esetben vállalnak garanciát a berendezésekre.

 

Az osztott rendszerű berendezéseket leginkább hálószobákba, nappalikba, irodákba, üzlethelyiségekbe telepítik. Fontos, hogy ezen berendezések igénylik az évi legalább egyszeri szakszerviz általi karbantartást. Szinte kivétel nélkül minden típusú készülék, programozható infrás távkapcsolóval rendelkezik.

Az előzőekben már szóltunk az osztott rendszerű berendezések különféle típusairól, most egy kicsit bővebben ismertetjük ezeket. (Az alábbiakban leírtak megpróbáltak általánosak lenni, nem korlátozódnak semmilyen gyártó termékeire, ezek a leggyakrabban előforduló típusok!) 


Falra szerelhető típus (Single Split Type)

Ez a berendezés 2 egységből áll. A beltéri egység és a kültéri egység. A beltéri egység a falra szerelhető.


Falra szerelhető multi típus (Multi Split Type)

Ez a berendezés egy kültéri egységből és több, akár 5 beltéri egységből is állhat. Alkalmas több helyiség hűtésére egy kültéri egység felhasználásával. A beltéri egységek a falra szerelhetők.


Parapetre szerelhető készülékek (Floor Type)

A készülék beltéri egysége az oldal falra akár a radiátor helyére is szerelhető. Alkalmazhatóak olyan helyeken ahol a fali, kazettás, mennyezeti gépekkel nem megoldható a helyiség hűtése.


Mennyezet alá szerlhető típus (Ceiling Type)

Ez a berendezés szintén áll egy beltéri egységből ami a mennyezetre szerelhető és egy kültéri egységből. Ezen berendezések méret sora általában nagyobb hűtőteljesítmény értékről indul, ebből adódóan nagyobb helyiségek elsősorban irodák, éttermek stb., klímatechnikai problémainak megoldására alkalmazzák.


Álmennyezetbe süllyeszthető készülékek (Cassette Type)

A készülékek beltéri egysége az álmennyezetbe süllyeszthető. Léteznek multi változatok is a berendezésből, de a leggyakoribb az egy kültéri + egy beltéris kialakítás. A készülékek elsősorban irodák, üzlethelyiségek hűtésére használják.


Légcsatornázható készülék (Duct Type)

Az osztott berendezés ezen fajtája nagyban eltér az előbbiekben leírtaktól. A készülék itt is egy beltéri és egy kültéri részt tartalmaz, azonban a beltéri rész ebben az esetben nem az adott helyiségbe hanem a padlás térbe, álmennyezetbe stb, kerül.A beltéri egységről általában 4 csonkon keresztül, légtechnikai csővezetékekkel, 4 különböző helység hűtését láthatjuk el. A készülék betervezése, a befúvó és elszívó nyílások helyének a meghatározása, a megfelelő működés érdekében, jóval inkább igényli a szakembert mint az előzőek.


Válasszon bizalommal bennünket!

Rólunk


Az ILKA Hungária Kft. 1995-ös  alakulása óta több kisebb, nagyobb átalakuláson esett át. A kezdetben  kizárólag ILKA hűtőkompresszorok javítására és szervizelésére létrehozott cég ma már egyéb hűtéstechnikai feladatokat is végez, „igazi” hűtős- klímás céggé nőtte ki magát. Tevékenységünket mind a nagyteljesítményű ipari hűtés, mind a lakossági és közületi komfort léghűtés területén végezzük.

Szolgáltatások


Tevékenységünket mind a nagyteljesítményű ipari hűtés, mind a lakossági és közületi komfort léghűtés területén végezzük. Szakembereink folyamatos képzése, az általunk forgalmazott berendezések minősége, a javítások és karbantartások során felhasznált eredeti, kiváló minőségű alkatrészek,  a professzionális és célszerszámok alkalmazása, és a rugalmas hozzáállás teszik cégünket olyan partnerré akiben nyugodtan bízhat.

Kapcsolat


ILKA Hungária Kft.

Postacím: 1157 Budapest, Nyírpalota út 79/D.

Telefon: 06 (30) 251-07-55

Telefon/Fax: 06 (1) 410-42-56

Weboldal: www.ilkaszerviz.hu

e-mail: info@ilkaszerviz.hu